divendres, de març 10, 2006

La famiglia

Després d'un breu (ehem!) parèntesi, ja torno a ser a l'espai virtual. Ara tocaria explicar batalletes de Les Houches i la nevada que va caure (que gairebé m'impedeix abandonar tal racó de món, sort que la secretària, enfundada amb el seu gorro de llana amb la cara del Che, va agafar el seu super-Fiat i em va baixar a l'estació), o de la breu estada a Sant Boi (més passada per aigua que per sol) que em va dur de retorn a París precisament el dia que hi havia convocada una vaga de controladors aeris. Finalment, havia pensat penjar una foto amb la pedregada que ha caigut aquesta tarda a Orsay. Tanmateix, coses de la vida, he descobert una xorrada de pàgina web que us pot entretenir una mica: Notre famille. Si hi entreu, podeu posar el vostre nom o cognom i veure quanta gent el porta (a França, amb distribució per departaments i tot). Fins i tot hi ha una classificació amb els 6000 més freqüents.

Aquí pocs podeu competir amb algú a qui li han repetit N vegades "els teus cognoms són francesos, no?". I és que "Petit" és el quart cognom més freqüent a França, amb 105463 portadors, i només superat per Martin, Bernard i Thomas. Curiosament, és un cognom especialment habitual al Nord del país (depts. Nord, Pas de Calais i Seine Maritime) així com a París mateix. "Mur" és menys habitual, però també se'n troben (en total: 1631, posició 5076 en el rànking) sobretot cap al sud, però sense arribar a la frontera (Hautes Pyrénées, Hérault). Aparentment, si fos francès hauria d'haver nascut a la Gironde, al sud-oest, tocant a l'Atlàntic; és on els meus dos cognoms presenten màxims locals.


Finalment, també és divertit entrar la data de naixement i et diu coses rellevants (des d'una perspectiva vagament gavatxa) que van passar aquell dia i/o any. Així he descobert que tinc un doble lligam amb en Chaplin: l'11 de gener de 1936 va presentar a Londres "Les lumières de la ville", i va morir el 25 de desembre de l'any que jo vaig néixer; tenia 88 anys. El mateix any, però el 16 d'agost va morir (suposadament) Elvis Presley, i el 16 de setembre Maria Callas. Mal any per la música (i pels vins, que aquesta informació --essencial per a un francès-- te la donen de bon principi.)

El 31/01/1977 es va inaugurar el Centre Georges Pompidou, i el 20 de març un tal Jacques Chirac va ser elegit alcalde de París. Ja veieu, tants anys passats, i encara s'arrossega. Em recorda un altre "dinosaure" pre-constitucional hispànic.

També mencionen "15 juin. En Espagne, premières élections démocratiques depuis plus de 50 ans.", així com que l'1 de juliol va néixer Liv Tyler (no confondre amb Liz Taylor, que en aquell temps ja es deuria haver casat i divorciat un parell de cops).

Un altre mort il.lustre: René Goscinny, pare d'Astèrix, el 5 de novembre, mentre el 23 del mateix mes es llançava a l'espai amb un coet Arianne (ja n'hi havia!) el primer satèlit Meteosat. I tan content que deuria posar-se el Tomàs Molina (potser més aviat l'Antoni Castejón, però els meus joves no deveu saber de qui parlo). Un parell de dies més tard va passar una cosa que creia que mai havia ocorregut, i és que no s'ha notat pas: "L'Assemblée générale de l'ONU condamne l'occupation de territoires arabes par Israël."

Dues curiositats finals:
* Una nota autènticament històrica: el gener de l'any 49, "dans la nuit du 11 au 12, César franchit le Rubicon."
* La peli "Les lumières..." es deia originalment "City Lights" i era de 1931, així que a Londres estaven una mica endarrerits. La peli del Chaplin de 1936 que tothom (?) recorda és "Modern Times". (En la seva entrada a la Wikipedia podeu trobar info sobre una polèmica amb un film francès anterior.)

I amb això ja se m'ha descongelat la carn i puc procedir a preparar-me el sopar. Apa, bona nit!