divendres, de gener 27, 2006

Els corbs parlen català

Aquest és el títol d'una petita notícia de la revista, diguem-ne cultural, Télérama (costa 1.60 EUR, però a la Cité te la donen gratis). Us la volia copiar sencera, com a mostra de la tolerància que impregna la cultura francesa, però la versió web és pagant, així que posaré només un parell de paràgrafs per al vostre gaudi personal i perquè hi reflexioneu durant el cap de setmana:

Els corbs parlen català [Les corbeaux parlent catalan]
[NB: segons wordreference.com, 'corbeau' també significa 'autor d'anònims'.]

Delació lingüística a Barcelona

"El meu peixeter es diu González i parla espanyol a la seva tenda", "La meva perruquera no és una bona catalana, diu "por favor" i no "sisplau"." A Barcelona, i a tota Catalunya, denunciar el veí ha esdevingut una conducta cívica promoguda per les autoritats.
(...)
Certament, el català no té sino la condició de "llengua cooficial" i l'espanyol no està desterrat dels cartells. Però, en els fets, la voluntat de promoure el català esdevé l'eradicació de la llengua nacional [sic]. En aquest terreny, els socialistes locals són encara millors que la dreta nacionalista de Jordi Pujol. Sisplau!


[Noteu el doble ús del concepte nació --"llengua nacional" vs. "dreta nacionalista"--, un fet ja ben conegut a casa nostra.]

Davant d'aquest panorama només se m'acut de dir... Vive la Liberté! i començar a entonar la Marsellesa (llàstima que no me la sé...)


Le 28 Juillet : La Liberté guidant le peuple (Eugène Delacroix)

NB: Visions menys "catastròfiques" i més informatives del catalanisme es poden trobar en les notícies sobre el nou Estatut aparegudes a Le Monde i L'Humanité. (Aquest diari del Partit Comunista té, segons la meva companya de despatx, l'exclusiva al passadís d'entrada als menjadors del plateau, és a dir, si hom penja alguna altra cosa, simplement desapareix: una altra mostra del que els franxuten entenen per respecte de la diferència).


Dit això, us desitjo un bon i tolerant cap de setmana a tots!

Afegitó: acabo de veure a meteo-paris que avui no s'ha arribat a temperatures positives ni tan sols al centre de París. Brrrrr!